Dieet, of….? (leestijd ca. 2,5 minuut)

Gepubliceerd door Michael op

Wat is dieet nu echt en wat houdt het in? 

 Het begrip ‘Dieet’ geeft vaak een beladen gevoel. We krijgen meteen het gevoel dat we iets ‘moeten’ doen, of zo min mogelijk moeten eten, maar wat betekent het woord nu echt? Ik ga je helpen er anders naar te kijken.

Het woord dieet komt van het Latijnse woord diatia wat ‘manier van leven’, oftewel leefregel betekent.

Dit is precies waar het om draait, niet het zoveelste onbereikbare resultaat stellen maar je energie steken in het veranderen van je levensstijl. Minder rigoureus maar met veel meer effect. Een dieet voldoet dus aan een specifieke leefregel en guess what?! Die leefregel bepaal jij helemaal zelf! Je hebt een bepaald doel voor ogen en daarbij hoort ook een leefregel. Alleen hebben we vaak moeite de juiste leefregel te bepalen en kiezen we een onhaalbaar en bovendien ongezond dieet; een crashdieet, 10 dagen op shakes, een dieet zonder koolhydraten/vetten etc. Als jij in staat bent dè leefregel weet te vinden die bij jou past en die jou helpt je doelen te behalen, is dit niet negatief, integendeel juist. Het resultaat zal zoveel voordelen met zich meebrengen zoals; energieker zijn, lekkerder in je vel zitten, lichamelijk sterker en een betere huid. Kortom je straalt meer.

Dit noemen we je levensstijl veranderen, lange termijn denken!

Maar waarom eten we eigenlijk zo ongezond?

Tegenwoordig kunnen we zo makkelijk aan ongezond en vooral goedkoop eten komen, daarom is het moeilijk om bepaalde verleidingen te weerstaan. Een hamburger bij de Mac heb je al voor 1 euro, maar een salade is alweer 4,95 om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast hebben we het altijd druk en hebben geen tijd of zin om te koken. Het gevaar zit hem dan in het gemak om wat te halen bij een snackbar of ander fastfood afhaalpunt. Het gevolg is dat er maar weinig mensen zijn die alle benodigde voedingsstoffen dagelijks binnen krijgen of überhaupt weten wat hun lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen.

Wat zijn de gevolgen?

Uiteraard ben ik van mening dat we moeten genieten van het leven, maar dat betekent niet dat wij niet op ons lichaam hoeven te letten. Iedereen ondervindt op een bepaald moment de ongemakken van ‘er op los leven’ en gaat dan pas handelen. Helaas gaat daar een groot offer aan vooraf, namelijk verwaarlozing van ons lichaam.

Steeds vaker hoor je mensen met allerlei vage klachten zoals gebrek aan energie, regelmatig hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten en vaak verkouden en grieperig. Het niet lekker in je vel zitten maar niet precies weten hoe het komt. Weleens aan je levensstijl gedacht? Regelmatig ongezond eten veroorzaakt allerlei klachten zowel lichamelijk, maar ook psychisch. Met name op langere termijn is de impact enorm!

Voordat we verder gaan naar de lange termijn gevolgen wil ik je d.m.v. feiten eerst een beeld geven van het aantal mensen in Nederland die ‘slachtoffer zijn van deze zelfverwaarlozing.

Wist je dat:

 • 50,3% van de Nederlandse bevolking van 20 jaar en ouder overgewicht heeft;
 • 13,7% van de Nederlanders obesitas heeft;
 • 21% van beroertes te wijten is aan lichamelijke inactiviteit;
 • 4 op de 10 niet of weinig sport, maar wel gezonder wilt leven (misschien jij wel?);
 • Slecht 4% van ons totale zorgbugdet besteed wordt aan preventie? De aandacht ligt op het beter maken van mensen.

Resultaat hiervan is: Onze zorgkosten zijn verdubbeld sinds 2000! Zoals je ziet raakt het ons lichamelijk, maar ook in onze portemonnee.

Enkele vaak voorkomende langetermijngevolgen:

 • Overgewicht
 • Depressieve gevoelens
 • Geen zin meer hebben om dingen te ondernemen
 • Chronische vermoeidheid
 • Verminderde weerstand (vaker verkouden en grieperig)
 • Meer kans op hart- en vaataandoeningen
 • Hoofdpijn
 • Astma
 • Sneller oud worden
 • Meer pijn in gewrichten
 • Ongezonde huid, nagels en haren

Een gezond leefpatroon zorgt voor een immuunsysteem dat goed werkt, geeft meer energie, je wordt scherper van geest, geeft vitaler en een blijer gevoel en ook kun je beter omgaan met stress.

Gedragsverandering is dus echt nodig. Dit start met bewustwording van wat er beter kan in jouw huidige levensstijl en er iets aan te willen veranderen. Vervolgens start je met bewegen en met aanpassingen in je voeding. Ik wil mensen helpen een stap te zetten in de goede richting van een kwalitatief beter en gezonder leven. Daarom ben ik My Fit Project gestart. Ik leer jou beter en gezonder te gaan leven door je aan te geven aan welke knoppen je kunt draaien om de betere versie van jezelf te worden. Wat kan je wel en wat kan je beter niet of met mate eten. Deze eerste stap gaan we versterken door ook op beweging te letten. De voordelen hiervan zijn enorm en helpen onder andere bij het versterken van jouw spieren en helpt ook met afvallen. Voeding en beweging afgestemd op jouw dagelijkse ritme, daar sta ik voor. Daarom vind ik de oorspronkelijk Griekse betekenis veel toepasselijker: ‘manier van leven’.

Dat is het doel van My Fit Project, jouw manier van leven veranderen, op een leuke en vooral haalbare manier die jij zeker nog gaat gebruiken nadat jouw Fit Project is afgerond!

Categorieën: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *